fredagen den 16:e juli 2010

Kreativ verklighetstolkning i DN och Darth Vaders inkomst


Via ännu ett alldeles utmärkt inlägg på Livbåten, hittar jag en smått häpnadsväckande berättelse om David Prowse, aka Darth Vader. Det visar sig att ärkeskurken inte tjänat en spänn på Return of the Jedi (förutom, givetvis, lön under själva inspelningen, rättat efter påpekande av Marcus Fridholm), detta trots att hans kontrakt innehåller en rätt till andel av vinsten...

Varför?

För att Lucasfilm menar att filmen inte drivit in några pengar!

Givetvis är detta en konsekvens av smart kontraktmakande, Hollywood-advokater och rent svineri a la the Ass of the Dark Side.

Who's your daddy, Darth?

MEN...
Det slutar inte där. Livbåtens inlägg innehåller fler exempel, och Emma Opassande skrev nyligen ett inlägg under titeln Antipiraterna synas aldrig i sina skitiga sömmar som även den beskriver hur de stora bolagen går från klarhet till klarhet i att visa precis hur mycket de bryr sig om artister och kulturskapare.

... Och i den sista länken i hennes inlägg blir det riktigt intressant, då hon hänvisar till en artikel i DN, från Tidningarnas Telegrambyrå. Artikeln rapporterar att skivbolagens försäljning ökar, och anger en del siffror, som t ex att skivförsäljningen förra året sjönk som mest i USA och Japan, allt detta enligt statistik från IFPI.

Inte ett ord sägs om fildelning i nätartikeln.

Nu råkar jag sitta med dagens upplaga av prassel-DN här, eftersom Göran Widham ringde mig i eftermiddags och gjorde mig uppmärksam på en rätt udda grej:

I en artikel av Clas Barkman på sidan 2 i kulturdelen, som uppenbarligen är baserad på TT-artikeln i nätupplagan och samma statistik från IFPI, pratas det nämligen desto mer om fildelning. Här hävdas att det istället var Spanien och Kanada som drabbades av svårast nedgång i skivförsäljningen, och att detta beror på att man inte har strikta lagar mot fildelning och piratkopiering.

Lisa Cronstedt på IFPI citeras i artikeln angående varför skivbolagens vinst ökar i Sverige och menar att detta beror på "fler bra lagliga musiktjänster, Ipredlagen och ett bra utbud av musik".

Clas forsätter med att hänvisa till en undersökning som visar att det bara inom EU kan försvinna 1,2 miljarder jobb i musikbranschen fram till 2015 om inget görs åt piratkopieringen.

1,2 miljarder...

Vi har alltså en enorm befolkningsboom att vänta de närmaste fem åren eftersom EU inte har ens hälften så många invånare. Starkt jobbat Clas och Tera Consultants.

Suck.

Barkmans artikel finns inte på nätet, men jag upptäckte precis nu att Jan-Olof på Futuriteter kommenterade och publicerade en scan av artikeln i ett blogginlägg.

Det är lätt att få för sig att DN:s kulturredaktion ägnar sig åt alternativa inkomstkällor sedan deras budget skars ned, som t ex att skriva artiklar på beställning av anitpiratlobbyn?

Alternativt kan det ju vara så att Clas Barkman hade en dålig dag.

Det har hänt fler, som t ex Hanne Kjöller på DN förra året, eller Virtanen som helt nyligen anslöt sig till IT-oraklet Prince (The Artist Formerly Known As The Sign) och hävdade att Internet är lika ute som ett rosévin. han avslutar för övrigt den texten med att hävda att "det som är lätt att få är inte mycket värt, och allt som är gratis är skit". Välkommen till Ines Uusmans klubb för tunga analyser, Fredrik. I find your lack of faith disturbing...

Den som vill kan lätt klicka på länken ovan och läsa Virtanen gratis.

------------------------------------

Uppdatering:
Tor tar upp undersökningen DN hänvisar till. Det handlar självklart om ett tryckfel, och det står alltså 1,2 miljoner jobb i rapporten. Intressan är också att 'kreativa industrier' i rapporten förvandlats till 'musikbranschen' av DN:s Clas Barkman. Det första misstaget reds ut, men avslöjar alltså en omskrivning som ser desto medvetnare ut.

... Och Ines Uusman tycks ha blivit felciterad av en rubrikssättare på SvD, enligt bl a svenska Wikipedia.

9 kommentarer:

 1. Nja, nog fick Darth Vader betalt under inspelningen. Det han inte fått är de royalties han kunde förvänta sig...

  SvaraRadera
 2. @marcus:
  Tack. Rättat.

  Fast visst ser det rätt illa ut, iaf om man ska gå efter bilden jag hittade...

  SvaraRadera
 3. Inte för att försvara Ines Uusmans citat så var det ju iofs rätt i tiden(nittiosex) då internet(om man inte satt på företag/offentlig verksamhet/skola) var jävla långsamt asså

  kolla hexmasters sida nästa gång ni(bloggare) drar hennes groda igen som bevis på att motståndarna inte har förstått ;p

  SvaraRadera
 4. bara en grej till: Ines Uusmans förklaring till sin groda finns ej på Hexmaster, utan hos SVD ledsen att jag uppgav fel sajt >_<

  SvaraRadera
 5. @Manen:
  Noterat och noterat igen.
  Google är min vän, annars, om jag inte har en extremt lat dag.

  Enligt internets blev hon felciterad, och en rubriksättare på SvD låg bakom citatet.

  SvaraRadera
 6. Beträffande de där 1,2 miljarderna så kanske skivindustrin inbillar sig att vi vanliga människor är lika duktiga på "betäckning" som de. Sedan så är de då uppenbarligen inte så intresserade av skydd av barn som de försöker att ge sken av i andra sammanhang. De har uppenbarligen räknat på framtida rejäl omfattning på barnarbete dessutom...

  Usch!

  SvaraRadera
 7. En trevlig analys av de 1.2 miljonerna: http://nevali.net/post/457207314/about-that-internet-piracy-study

  SvaraRadera
 8. Jag skulle iofs vilja hävda att SvD:s rubrik (om internetflugan) var ganska korrekt. Det planlösa surfandet är en del av nätet, och jag skulle vilja hävda att alla surfar planlöst ibland.

  Det är också just när man surfar planlöst -- klickar på någon länk här, följer en referens där -- som man ibland hittar nya saker.

  Dessutom är "citatet" bra eftersom det ganska väl beskriver svensk IT-politik (oavsett regering) som alltid varit ganska clueless.

  SvaraRadera
 9. @Jens:
  Tack för länken. Intressant läsning.

  @Mattias:
  Att surfa planlöst är väldigt trevligt - agreed. Nätet är ett kul ställe att gå vilse i.

  Svensk IT-politik verkar ha börjat gå från clueless till rent fientlig, dessvärre. Vi behöver ett nytt citat... Typ "I som här inträden, låtom allt hopp fara" eller något, för att reflektera den medeltida synen.

  SvaraRadera