tisdagen den 7:e september 2010

ACTA - värt ett undantag för de borgerliga?

Just nu samlas det underskrifter i Europaparlamentet till WD 12/2010, en så kallad 'written declaration', som i det här fallet behandlar ACTA-avtalet - deklarationen efterlyser större insyn i förhandlingarna om avtalet.

En kort orientering för den som inte tillbringar sitt liv med att rota i EU-förkortningar först:
ACTA är kort för Anti-Counterfeiting Trade Agreement, och är en överenskommelse mellan EU-länderna, Kanada, USA och ett par andra länder. Förhandlingarna har hållits mycket hemliga för våra folkvalda politiker, men däremot har lobbyister för olika näringsintressen fått insyn.

Den 10:e mars röstade Europaparlamentet igenom en resolution om ökad öppenhet i ACTA-förhandlingarna.

Resolutionen respekterades sådär mycket av kommissionen. Våra folkvalda EU-parlamentariker känns rätt mycket som Sveriges riksdag ibland - det ser väldigt demokratiskt och fint ut, men röstar de fel, ignoreras de eller piskas in i fållan.

Tack vare Wikileaks har även vi vanliga dödliga ändå kunnat se och oroas överdokumentet(pdf), men vi vet fortfarande långt ifrån allt.

Deklarationen behöver nio underskrifter till, och Sverige har fortfarande sju parlamentariker som inte har undertecknat:

Anna-Maria Corazza-Bildt (m), Christofer Fjellner (m), Gunnar Hökmark (m), Anna Ibrisagic (m), Isabella Lövin (mp), Marit Paulssen (fp) och Alf Svensson (kd).

Det ska tilläggas att alla dessa utom två (Paulssen tillhör liberala gruppen ALDE, medan Lövin tillhör gröna gruppen) tillhör konservativa gruppen PPE i parlamentet, och sex av dem är allianspolitiker. Surprise, surprise...

Jag pratade med Christian Engström nu på morgonen, som bekräftade nyheten (som jag från början snappade upp via vårt kamratparti i Storbritannien), och förklarade på ett ungefär vad det handlar om.

Engström påpekar att medlemmar i PPE av princip inte skriver på Written Declarations, men det är värt att notera att flera svenska MEP:ar, bl a Corazza-Bildt och Svensson skrev under omdiskuterade WD 29 som jag bloggat om tidigare. (Corazza-Bildt och andra svenska undertecknare drog senare tillbaka sina underskrifter, medan Alf Svensson valde att stå kvar)

Kan man tänka sig att det kan vara värt ett undantag för att slå vakt om en god demokratisk process och transparens i ACTA-förhandlingarna också?


-----------------------------

Update:
Enligt twitter krävs nu endast sex signaturer till.

Update 2:
Det ser ut som om alla signaturer som behövs är på plats - i skrivande stund 377 st. Good stuffs. Jag kan inte i nuläget se om några fler svenska MEP:ar skrivit under.

Christian rapporterar för övrigt om nya läckta versioner av ACTA-papperet.

2 kommentarer:

 1. fjellner har ju tagit ställning tidigare för oss konsumenter så det är ju lite konstigt att han inte gör det nu. Kanske har ringde Stockholm och skällde?

  also: Affe vet ju vi var vi har honom, nära de galna övervakningsivriga Italienarna(WHY WONT YOU THINK OF THE CHILDREN?!?!?!?!?!?!?!?)

  Paulssen och Lövin har väl helt enkelt inte satt sig in i frågan.

  SvaraRadera
 2. @manen:
  Möjligt att några av våra svenska parlamentariker var med och avgjorde. Lövin och Paulssen känns sannolika... Mer tveksam med Bildt, Hökmark och Svensson.

  SvaraRadera