lördagen den 17:e december 2011

Ansvarsvakuum


Okej... Intryck efter Uppdrag Granskning.

Sverigedemokraterna tar avstånd från all uppmuntran av våld hot och liknande. Det är jättebra.

De har inget ansvar för ledande medlemmen och riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som har täta kontakter med Counterjihad-rörelsen.

Ingen skugga faller på Kent för det, för han kan ju inte ta ansvar för vad folk skriver som han inte håller med om i rörelsen han försvarar.

Det gör han som privatperson, och det är inte konstigare än om en vänsterpartist på sin fritid lunchar med Kim Jong Il i Nordkorea, och snackar lite politik. Det är ju inte så att SD skulle angripa hela vänsterpartiet för något sådant?

Kent har inte heller ansvar för när Avpixlat uppmuntrar sina läsare att trotsa fotoförbud på Luciafirande, och erbjuder sig lägga upp bilderna för allmänheten i jakt på papperslösa..

Förresten vet ju alla att det inte finns minsta risk att fotoförbudet skulle kunnat motiveras av särskilda skyddsbehov, så till exempel om någon pursvensk pappa tack vare Avpixlats kampanj hade hittat en ex-fru och barn som lever skyddat och skadar dem, vore det på något sätt kulturmarxisternas fel för att de varit släpphänta med flyktingar.

... Men så får man ju inte säga i Sverige längre. 

(Jag håller med Alex Bengtsson här. Jag gillar inte fotoförbud, men är det någon som tror att AP:s uppsåt var att värna allas rätt till Luciabilder, och inte att sätta dit gömda flyktingar? Vill man se det senare, kan man med stöd i lag faktiskt ange dem, om man känner till att gömda finns på en plats. Jag tycker visserligen att det vore ruttet, men inte i närheten av att hänga ut dem på nätet. Nu verkar det inte som om AP gjorde allvar av sina planer på Luciakollage, eller så var deras läsare klokare än redaktionen ger dem credit för.)

Kent ställer ju bara upp med konto till Avpixlat, och har därför inget med vad som skrivs där att göra, inte heller har han haft att göra med Politiskt Inkorrekt när de av rent sammanträffande publicerat saker som är väldigt lika det Counterjihad-rörelsen inte ansvarar för:


... Och det har inte Sverigedemokraterna heller, trots att Avpixlat och Politiskt Inkorrekt varit trogna megafoner åt dem.

Ingen ska heller anklaga Counterjihad-rörelsen för att ha inspirerat Breivik. Karln var ju sinnessjuk, medan de som skrivit om att man bör beväpna sig, vräka ut muslimerna handgripligen med våld ur Europa, eller sammanställa en dödslista över politiker som svikit den egna kulturen, bara haft en dålig dag.

Det kunde lika gärna hänt i Fi, säger Kent, och DET låter ju logiskt.

... Och det där med EDL... Det ser ju vem som helst att våld på video som de inte vill ta avstånd från (för det var ju en enstaka medlem, säkert) provoceras fram av vänsteraktivister, såsom mörkhyade män på tunnelbanan som läser tidningen och tittar ned i golvet på ett kommunistiskt sätt. Klart han ska ha en känga i ansiktet? Det är ju inte EDL:s ansvar, och ingen som försvarat dem ska känna sig befläckad av det, eller att det förekommer lite Hitlerhälsningar.

Precis som med Counterjihad-rörelsen, rör det sig ju om enstaka individer.

Ingen har ansvar att förhålla sig till någonting.

Men det är Lars Ohly personligen som tillsammans med Expo är skyldig till varje gatsten och varje ägg som kastas av SAMTLIGA motdemonstranter vid VARJE SDU-manifestation, och den som inte förstår det är hjärntvättad av PK-media.

Så är det.

------------------------------------------


Nikke, OpassandeApropå det där med att vara konsekvent:

När Alliansfritt med stor glöd och envishet kritiserar FRA-lagen i åtskilliga inlägg, och sedan plötsligt blir betydligt tystare när sossarna tvärvänder och gör upp med Moderaterna, är det hyckleri. Det är ett hyckleri som är förståeligt, då Alliansfritt enligt egen utsago aldrig skriver om socialdemokraterna. Man kan förstås använda FRA-lagen för att klippa till sossarnas motståndare, men då handlar det inte längre om kritik av FRA-lagen, utan kritik av politiker med FRA-lagen som behändigt tillhygge.

Det betyder kort och enkelt att man sysslar med propaganda, och att om valet står mellan att vara konsekvent i sin kritik av massavlyssning, eller att vara lojal mot sitt parti, väljer man lojaliteten. Byter sossarna hållning, kritiseras de alltså inte när de hjälper till att verkställa just det Alliansfritt tidigare fördömde, medan enbart Alliansen låg bakom.

Det är helt okej, enligt den publicistiska idé man öppet deklarerar, och det vore lika orimligt av mig att kräva mer, som det vore att kräva att ICA-kuriren skulle göra reklam för Coop.

Därav följer också att jag tvingas släppa min naiva förhoppning om att kunna läsa Alliansfritt på ett annat sätt än jag läser ICA-kuriren, åtminstone inte när det gäller texter om småsaker som rätten till förtrolig kommunikation, rättssäkerhet eller rätten till ett privatliv.

Tack för påminnelsen om värdet av källkritik.


11 kommentarer:

 1. Jag ställde frågan till Sverigedemokraterna om vad de lägger för värderingar på just demokrati, på bloggen, efter att ha sett granskning. Men kanske är det en relevant fråga att ställa till alla partier, nånstans ändå. Officiella ställningstaganden är ju lättare att se om de brutits mot, än om saker hålls lite lagom mörkt och upp till var och ens egna uppfattning.

  SvaraRadera
 2. @Emma:
  Det som gäller den ena måste gälla den andre, så klart. Överlag vore det intressant med en debatt om var man drar gränsen för när en förtroendevalds engagemang som privatperson blir en fråga för partiet.

  Lundin Oil? Ship to Gaza? Amnesty? Avpixlat?

  SvaraRadera
 3. Men vadå, som att klaga på att Alliansfritt inte recenserar glassar. De har det uttalade syftet att granska alliansens politik, inte de röggrönas. Det är inte en dagstidning vi snackar om. Det är ideella bloggare som skriver inom ett nischat område. Jag antar att de räknar med att ingen har Alliansfritt som enda nyhetsflöde.

  SvaraRadera
 4. Jag var också ute i samma tankebanor natten till igår: http://www.lindqvist.com/sverigedemokraterna-och-ansvaret/
  Tar sverigedeomkratiska debattörer någonsin ansvar för vad de gör, säger, skriver och tar Sverigedemokraterna själva någonsin ansvar för vad deras förespråkare håller på med?

  SvaraRadera
 5. @Isak:
  Ja, eller som att ICA-kuriren inte skriver om Coop. Precis som jag sa.

  Jag hade likväl hoppats på mer i det här fallet, eftersom AF varit högljudda kritiker av FRA-lagen tidigare. Någonstans där kom jag på mig själv med att förvänta mig att de skulle vara konsekventa i den kritik de redan framfört mot själva lagen, och stå fast vid den även om det skulle innebära kritik mot (s).

  My bad.

  SvaraRadera
 6. @Nikke:
  Inte hittills, verkar det. Jag kommer på enskilda SD-förespråkare som klarar av att vara självkritiska, men har hittills inte sett partiföreträdare lyckas.

  SvaraRadera
 7. Det märkliga är att när någon gör något dåligt i ett annat partis namn, brukar partiledningen för det partiet göra ett offentligt uttalande där man klargör att man tar avstånd från den personens uttalanden/gärningar.

  Om SD vill vara trovärdiga så varsågod och ta avstånd från Avpixlat. Om SD inte vill stå för vad som sägs på Avpixlat, anordna för helvete en presskonferens och säg det då.

  Annars blir det mycket tydliga budskapet att SD dels inte tar avstånd från Avpixlat – och då kan de tjafsa hur mycket de vill om att det inte är deras ansvar, det är ändå deras åsikter – och dels att SD avsiktligt är otydliga med sitt budskap, dvs de är inte ärliga med vad de vill.

  Detta får mig att tänka på Exit. Någon som kommer ihåg dem? En förening som hjälpte folk att bryta sig ur nazistiska sekter i Sverige, med en paroll i stil med "varje människa är en guldgruva".

  Finns de kvar? De borde ju få en fet dos statliga bidrag och möjlighet att utöka sin verksamhet till att hjälpa folk att lämna SD-sekten och även religiösa sekter.

  SvaraRadera
 8. @Christer:
  Man kunde ju åtminstone hoppas på ett avståndstagande från mer korkade uttalanden.

  Påmindes av en SD-sympatisör att MÅNGA inom SD reagerade väldigt negativt på uppmaningen till olovlig fotografering i jakt på flyktingbarn, till exempel.

  SvaraRadera
 9. kanske avpixlat och dylika representerar en hårdare fraktion inom SD?

  SvaraRadera
 10. Eftersom jag antar att jag inte har någon anledning till att gilla dig mer och mer, så antar jag att du skriver bättre och bättre för jag gillar din blogg mer varje gång jag kommer hit.

  SvaraRadera
 11. @Manen:
  Ja, i vilket fall som helst har de en hel del fans inom SD.

  @Sophia:
  Övning ger färdighet, både när det gäller skrivande och när det gäller att gilla mig ;)

  SvaraRadera