tisdagen den 13:e december 2011

FRA - när foliehattarna får rättVad trodde ni, egentligen, när det begav sig 2008, ni som kallade oss FRA-kritiker för foliehattar?


Att alliansen för en sekund planerat att begränsa FRA:s signalspaning som de påstod att de ville göra? Att de små kosmetiska ändringarna i sista sekunden var av någon som helst betydelse? Att man inte hade för avsikt redan från början att expandera signalspaningen till SÄPO och andra myndigheter?

Tänk igen.

Läser på SvD Brännpunkt om hur ändamålsglidningen är i full gång:

"När debatten brann som mest när FRA-lagen skulle klubbas varnade kritikerna för att det inte skulle dröja innan mandatet förändrades. Att lagen snart skulle utvecklas för att också täcka annat att än utrikes hotbilder. De menade att lagstiftningen är ett sluttande plan. Det avfärdades som konspirationsteorier. Nu, efter bara tre år, visar det sig att kritikerna hade rätt – men ingen hade nog trott att det skulle gå så här fort."

Anledningen att man drev på så hårt för att få igenom FRA-lagen var helt enkelt att det är mycket lättare att justera en befintlig lag i efterhand, än att få igenom allt man ursprungligen tänkt sig på en gång. Nu är Fan lös och tro mig, arbetet för att driva igenom mer och hårdare övervakning kommer inte att sluta med mindre än ett regeringsbyte.

... Och då kommer sossar som Morgan Johansson att försöka göra samma sak, när opinionsläget tillåter.

Det var ingen slump att FRA-omröstningen i sista sekunden flyttades till en dag då landslaget spelade en viktig match. Det är lika lite en slump att SÄPO beslutade sig för att släppa lite nytt material om Taimour Abdulwahab, bara några dagar innan förslaget om att öppna FRA-butiken för SÄPO lades.

Det är ingen slump att förslaget kommer nära årsdagen av attentatet i Stockholm, när man vet att tidningarna kommer att svämma över av artiklar om bombdådet.

Låter jag konspiratorisk nu igen?

SÄPO ska bara få tillgång till begränsad signalspaning, säger Ask, så allt ska vara frid och fröjd, och du, Medborgare, ska tänka på villaskatten och Eurovision istället.

... Och inte tänka på om det möjligen kan vara så att Beatrice Asks garantier på sikt är värda precis lika mycket som Alliansens enighet kring stärkt integritet var 2008.

Statsbärande ansvarstagande allmänintressepartiet och deras hangarounds kommer inte att börja ta hänsyn till medborgerliga rättigheter förrän de tvingas till det. Till dess kommer de att fortsätta försöka ge sig själva mer och mer makt och mer insyn i vår kommunikation.

... Och vad har vi för anledning att förvänta oss att de inte skulle göra det? Våra makthavare har med all önskvärd tydlighet visat om och om igen att demokrati betraktas som ett besvärligt hinder som ska navigeras runt.

"Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me."

---------------------------------------

Det blev lite bloggstorm om det här, såg jag. Ett axplock: Mina Moderata Karameller, Michael Gajditza, Daniel Gustafsson, Scaber Nestor, Johanna Sjödin, Mikael Persson, Frihetssmedjan, Futuriteter, Hanna Wagénius, Malin Sjöstedt, Magnihasa, Full Mental Straightjacket, HBT-sossen, Erik Laakso, Kjellberg, Yamiko, Tankar i Natten, HAX, Juristen, och slutligen Opassande, som skriver om hopp - något som det behövs mer av.

9 kommentarer:

 1. Lysande klarsynt. Men för en gångs skull är det inte med segerns sötma i munnen som man säger "vad var det jag sa", utan snarare med nederlagets bitterhet.

  SvaraRadera
 2. @Juristen:
  "I hate being right all the time."
  - Ian Malcolm, konfronterad med en T-Rex

  Lite den känslan, får man.

  Tack :)

  SvaraRadera
 3. Reinfeldt med vänner.
  Ventilerade på mitt eget lilla sätt senast det begav sig med att snickra ihop den där.
  Sorgligt =/

  SvaraRadera
 4. Tant Gredelins nyspråk var också mycket intressant. Hon kallade det senaste förslaget för "minimalistiskt". Det vill säga att ge både Säpo och Rikskrim tillgång till FRA:s spaningsresurser. Att till exempel låta polisen få utnyttja FRA:s väldiga trafikdatabas och dessutom avlyssna personer mot vilka man ännu endast har vaga misstankar. Minimalt var ordet, sa Bull.

  SvaraRadera
 5. Har skickat dig ett mail som en foliehatt till en annan...!! ;-)

  SvaraRadera
 6. @Anonym:
  Snygg. Får man använda den i framtiden? :)

  @Jakob:
  Visst låter det fint? Varavar man det bara med att säga 'trygghet' tillräckligt många gånger, så blir allt säkert bra.

  Michael:
  Sett och besvarat. Spännande :)

  SvaraRadera
 7. @Beelze
  Ta för dig.
  Free for all

  SvaraRadera
 8. Även en blind höna kan finna ett korn...

  SvaraRadera