torsdagen den 12:e januari 2012

Det är komplicerat...


Det här med integritet handlar som bekant inte bara om rätten att kunna prata i telefon utan att avlyssnas. Att få bestämma över sin kropp är en integritetsfråga. Att stå upp för något som är rätt även när det är bekvämare att sälja sig är en fråga om integritet.

Återstår bara att gratulera KD för skickligt politiskt manövrerande för att skjuta upp avskaffandet av tvångssterilisering vid könskorrigering.

Så Grattis, Maria Larsson med flera.

Detta lilleputtparti vars interna stridigheter på sistone handlat om huruvida en partiledare kan förväntas tro på att Jesus gick på vattnet, som envist klamrar sig fast på stödröster från övriga allianspartier. Nu har det alltså lyckats se till att vi även fortsättningsvis har obligatorisk bonuskirurgi vid könsbyten.

Ursäkterna för att kompromissa i frågan varierar lite, men tycks handla om att frågan är 'juridiskt komplicerad och behöver utredas vidare', och det tröstar säkert de som läggs under kniven. Det vore ansvarslöst och orealistiskt att bara lägga av med att könsstympa människor i onödan direkt.

Det ligger nära till hands att sluta sig till att det som vanligt handlar om prioriteringar. En minoritets kroppsliga integritet och fortplantningsförmåga offras för regeringssamarbetets skull, i utbyte för fortsatt stöd i någon viktigare fråga.

Anders Andersson (kd) kommenterar:
"Det är viktigt att vi står fast vid försiktighetsprincipen och inte rusar iväg med lagstiftning. Den här frågan behöver vi titta lite djupare på."

Jag undrar ju hur det är komplicerat att ta bort ovärdig, onödig och förkastlig lagstiftning som är en kvarleva från en tid då homosexualitet jämställdes med pedofili och betraktades som en sjukdom? Det handlar ju inte om att skriva ny lag, utan ta bort gammal, väl? Jag undrar också hur det i så fall inte är värt att göra sig de extra besvär det möjligen innebär att avskaffa skiten omedelbart, för att förhindra att fler människor stympas för livet med statens goda minne?

Hur det än är, bör vi komma ihåg att detta inte är enbart KD:s ansvar - de har inte tillräckligt mandat i riksdagen för att tvinga igenom beslutet. De har kämpat för det här, och har således sin integritet i behåll.

Det är mer än man kan säga om de som lät dem vinna. Varje människa som stympas fram till att man "utrett" färdigt, bär de ansvar för. Någon borde införa en lag som tvingar dem att sitta ned och se alla tvångssteriliserade i ögonen, och förklara vad som är så komplicerat.

DN, SvD, SVT, TV4
Krassman, Alliansfritt, Frihetssmedjan, Högbergs Tankar, Anna Troberg, Infallsvinkel, Fruntimmersbloggen, Gothbarbie,Värmlandspiraten, Port Freedom samt dagens tweet, som sammanfattar rätt bra när våra makthavare tycker att det är viktigt att vara lugn och metodisk med att lagstifta, och när det inte är det:

6 kommentarer:

 1. Det skulle vara intressant med lite historik här. Varför i helvete finns lagstiftningen överhuvudtaget? Det är ju för fan som tvångsomskärelse, fast värre.

  SvaraRadera
 2. Gammal moralhygienisk lag som lever kvar sedan 1944, tror jag. Den ska ha ändrats ett par gånger, bl a på 70-talet, men aldrig avskaffats helt.

  SvaraRadera
 3. Jag kom hit från RSS-feedet för att flattra men upptäckte att du inte hade någon. Funderat på att skaffa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har inga planer på att skaffa Flattr. Tar gärna emot uppskattning i form av +1:or eller vidaredelningar, men något i det här med att skriva för stålar tar emot lite.

   Men tack ;)

   Radera